Kraj / sekce:
Hlavní město Praha
Okres:
--- nezadán ---
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Trošku víc si tam ´zaprasíme´. Pohlreich praštil se Šéfem, ale fórky chrlí dál. Jsou teď nejen lehké, ale přímo fresh

18.01.2019
Trošku víc si tam ´zaprasíme´. Pohlreich praštil se Šéfem, ale fórky chrlí dál. Jsou teď nejen lehké, ale přímo fresh

Foto: FTV Prima

Popisek: Zdeněk Pohlreich u Krause

FOTO Zdeněk Pohlreich se rozhodl skončit s natáčením pořadu Ano, šéfe, což mnoho jeho fanoušků oplakalo. Nicméně vařit nepřestal, naopak, v Show Jana Krause představil svou novou kuchařku Fresh, kterou uvedl chytře na předvánoční trh.

Kuchařka vypadá skvěle, její obálce dominuje profil Zdeňka Pohlreicha. Uvnitř pak natěšení čtenáři najdou pro leckoho - a Jana Krause obzvláště - poněkud exotické recepty typu Kajenská pražma s papájovým salátem, nebo pohankové nudle s houbami a divokou brokolicí, což byly pro moderátora mnohdy nevyslovitelné názvy, třeba o zelenině jménem topinambur slyšel evidentně prvně. Zdeněk Pohlreich zdůraznil hlavně to, že se v kuchařce používají hlavně čerstvé, tedy fresh suroviny: „Je to z čerstvých potravin, budete se cítit takovej ofreshovanej. Dřív jsme dělali lehkou kuchyň, teď děláme tu fresh, ta na to ještě navazuje. Trošku víc si tam „zaprasíme“. Třeba že tam dáte špetku cukru, což je dnes sprosté slovo,“ pousmál se trpce Zdeněk Pohlreich.

 

U Krausů doma se nevaří...

Vaříme, jak nám to chutná

Ten si totiž dobře všímá toho, že výživové trendy se bohužel neustále mění a že čas od času jsou některé potraviny prostě na indexu, například, že racionální kuchyně dnes radí ustupovat od ztužených rostlinných tuků, které ještě nedávno platily za zdroj zdraví, oproti tukům živočišným: „Za poslední dva roky se to otočilo. Byla zakázaná vejce, teď je to všechno dobré. My jsme se na všechno vykašlali a vaříme tak, jak nám to chutná, abychom se dobře cítili,“ konstatoval Zdeněk Pohlreich v Show Jana Krause.

 

Šéf nepodléhá módním vlnám

S českými surovinami v lehké kuchyni neuspějete

O Janu Krausovi je známo, že se u nich doma prakticky nevaří, takže skoro všechny Zdeňkovy recepty pro něj byly naprosto neznámé a podivoval se, jak na ně vlastně Zdeněk Pohlreich přišel: „Tou hlavní motivací je ta základní surovina, třeba ta pražma. A teď přemýšlíme, co bychom k tomu dali. Kluci od muziky by vám mohli říct, že se také vyznají v notách, mají nějaký repertoár, to my máme taky, umíme ty noty a pak tam aplikujeme různé další nápady a suroviny,“ připodobnil výrobu receptu ke skládání muziky v Krausově doprovodné skupině. V kuchařce se používají také názvy jako například tartar nebo sufflé, které ale mají svůj smysl, ačkoliv by šel najít český ekvivalent: „Ty názvy jsou specifické, jsou to malé rozdíly, já jsem chtěl, aby se vám dýchalo lépe.“ Používají se také poněkud netypické suroviny, které v české kuchyni nenajdete: „Když chcete vařit ta jídla lehčí, což je hlavním cílem v té knížce, pak se s těmi českými surovinami příliš nevystačíte.“

 

... a je s ním pořád legrace

Bez jídla vydržím dlouho

Zdeněk Pohlreich nedávno hodně zhubnul, a to hlavně ze zdravotních důvodů. Bez jídla tedy dokáže vydržet, ale pak se už nechce dělit: „Já jsem zvyklý vydržet bez jídla relativně dlouho, ale pak mi samozřejmě hrozně vadí, když konečně jim a někdo by měl pocit, že mi z toho mého talíře chce něco vzít. Máte chuť na to, šetříte si to poslední sousto,“ postěžoval si Zdeněk v Show Jana Krause. V domácnosti se Zdeňkou Pohlreichovou a jejím synem se prý vaří běžně: „My jsme v podstatě celkem normální rodina, u nás se vaří v relativně pravidelné časy, pokud to jde. Mezitím se spokojím s jen tak s něčím, máme takový šuplík dobrých věcí, tak tam si hrábnu.“

Tepe do kuchyně „s příběhem“

Od doby, kdy začal Zdeněk Pohlreich tepat do české gastronomie, se mnohé změnilo: „Myslím, že ty časy, ve kterých jsem já vyrůstal, tak to už je pryč. Když jsme také začínali dělat televizi, tak to už také bylo o kousíček jiné,“ připomněl. Nicméně občas přechází snaha o originalitu restauratérů až do druhého extrému: „Teď se bohužel dělají daleko horší věci. Ta touha po té show je tak obrovská, že dostanete talíř plný mechu, do kterého je zakomponovaná jedna mrkev, u které se předpokládá, že si z ní sednete na zadek. A je na tom trošku strouhaného sýra, který držela osmašedesátiletá vdova v podpaždí 8 hodin a tři sekundy a tobě to nechutná?“

 

Zdeněk Pohlreich emigroval velmi krátce před revolucí, utekl nejprve do Holandska, poté do Austrálie, kde začal na pozici šéfkuchaře přes omáčky, později šéfoval celé restauraci. Po návratu z emigrace pracoval jako šéfkuchař v mnoha špičkových pražských hotelích, až se vypracoval k vedení dvou velmi známých pražských podniků. Právě coby úspěšného podnikatele ho oslovila televize Prima, pro kterou začal od roku 2009 natáčet kuchařskou show Ano, šéfe. Show se chytla a lze říci, že Pohlreich odešel na vrcholu. Pro Primu natočil celou řadu jiných pořadů, žádný ale nepřekonal v popularitě původní show.  V bulváru se o něm hodně psalo v souvislosti s jeho paní, která bojovala s rakovinou. 

Vložil: Michaela Špačková

1280 x 720 (lg)